úterý 18.11.2025
Rybárna ukázala ryby, řemeslo a lidé si i pochutnali

V pátek bylo na rybárně u Splavu rušno. Tradiční Den otevřených dveří nabídl ukázky ryb z okolních rybníků, dovednostní a vědomostní soutěže pro děti a v neposlední řadě tolik oblíbené rybí hody. Nechyběly tradiční pochoutky z kapra, amura nebo rybí salát.
Ranní část programu patřila dětem ze škol a školek z Pelhřimova a okolí. „Za dopoledne dorazilo kolem 500 dětí, počítali jsme to podle náramků, které jsme jim rozdávali,“ vysvětlil Zdeněk Paul, předseda místní organizace Českého rybářského svazu. Děti si během dopoledne mohly také vyzkoušet drobné soutěže, například chytání ryb na magnet nebo házení plyšovými rybičkami, a za účast získaly malou odměnu.
„Od třetí hodiny jsme otevřeli brány podruhé a máme tu část, kdy lidé mohou vidět ryby v akváriích, nebo také posedět nahoře v klubovně a dát si nějakou rybí dobrotu. To nejzajímavější, co tady dnes máme v akvárku, je třicetikilový tolstolobik, je to taková malá velryba, a několik úhořů,“ popisoval Zdeněk Paul. Zajímavé ryby nalákaly nejednoho návštěvníka.
„Dnes to tu bylo skvělý, nejvíc mě zaujali ti úhoři. Chodím na rybářský kroužek, takže to tady už všechno znám,“ svěřil se Jonáš Svíták. Na den otevřených dveří vyrazil i s maminkou Irenou, která zrovna nesla čerstvý nákup: „Teď jsme nakoupili a sníme si to až doma. Koupili jsme si rybí salát, amura a škvarky,“ sdělila.
Nabídka pokrmů byla velmi pestrá. „K jídlu nabízíme smaženého kapra, amura, rybí salát, rybí hranolky nebo také, můžeme říct, rybí škvarky. A velmi vyhledávanou specialitou je různá úprava candáta, štiky a pečení pstruzi,“ zmínil se Zdeněk Paul a dodal: „Rybího salátu bylo připraveno víc než 30 kilo a řízků řádově ve stovkách kusů.“
Iva Pacnerová


Zobrazit další fotografie (6)