Dnes je 25.02.2024

Svátek má Liliana

ikonka pocasi 4°C - zataženo

Pelhřimov

O myslivecký vzdělávací den byl obrovský zájem, pořadatelé museli sehnat větší sál

O myslivecký vzdělávací den byl obrovský  zájem, pořadatelé museli sehnat větší sál

Už popáté pořádalo Myslivecké sdružení Lipice Myslivecký vzdělávací den. Na rozdíl od let minulých se myslivci v sobotu 4. března nesešli v zařízení v Lipici, vzdělávací den se uskutečnil v prostorách OMS Pelhřimov. „Je to kvůli místu. Už nám nestačila kapacita sálu,“ vysvětlila předsedkyně pořadatelského sdružení Marie Benešová.
Hojné účasti si pochopitelně nemohl nevšimnout ani přítomný starosta města Ladislav Med. „Myslím si, že tato akce neustále získává na vážnosti. V loňském roce vás byla tuším polovina, letos je vás kolem stovky, takže se třeba blíží chvíle, kdy si budete muset v Pelhřimově projmout sál v kulturním domě,“ prohlásil s trochou nadsázky.
Pořadatele vzrůstající oblíbenost mysliveckých dnů pochopitelně těší. „Jsme za to rádi. Děláme, co můžeme, aby se to lidem líbilo a odměnou je, že se k nám vrací,“ svěřila se Marie Benešová. Ta zdůraznila, že v sále rozhodně nebyli jen lidé z Lipice. „Jsou tu myslivci s okolních sdružení. Spolupracujeme, navštěvujeme se. A pak jsou tu i lidé z větší vzdálenosti, třeba z Moravy.“

Vedení města aktivitu Mysliveckého sdružení Lipice vítá. „Máme za to, že takováto akce je opravdu nevšední, 
a proto ji také každoročně rádi podporujeme. Město Pelhřimov se musí také starat o krajinný ráz a jsem rád, že právě první přednáška bude na to zaměřena. Vy myslivci děláte pro krajinu mnoho,“ uvedl Ladislav Med v úvodu programu.

Zmíněnou přednášku s názvem „Krajinné úpravy. Dlouhodobá péče o krajinu a životní prostředí zvěře v honitbě“ přednesl Tomáš Sedláček, navázal na něj s přednáškou na téma vábení zvěře Pavel Kumžák. Nejen o vzdělávání ale jsou myslivecké dny. O kulturní program se s ukázkou lovecké hudby postarali Jihočeští trubači, večer se přítomní bavili při harmonice.

Na své si přišly i chuťové pohárky. Připraveno bylo menu o několika chodech. „Mezi našimi členy máme zdatného kuchaře, který pokrmy ve své rodinné farmě připravuje,“ informovala Marie Benešová a dodala: „Z naší honitby máme bažanty, z nich je udělaná tlačenka. Od nás pochází i kančí, srnčí a daňčí maso. Dovezli jsme jen uloveného jelena siku.“