Dnes je 25.06.2024

Svátek má Ivan

ikonka pocasi 25°C - oblačno

Pelhřimov

Novostavba Pavilonu péče o rodinu získala ocenění

Novostavba Pavilonu péče o rodinu získala ocenění

Novostavba Pavilonu péče o rodinu krajské Nemocnice Pelhřimov získala v letošním 31. ročníku soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství titul Stavba roku 2023. Výherce porota vybírala z 38 užších nominací.Ocenění v podobě křišťálové lahve převzali na slavnostním ceremoniálu 24. listopadu 2023 Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina za investora stavby a zřizovatele nemocnice, dále zástupci dodavatele stavby a architektů.

Novostavba pětipodlažního objektu se zázemím pro dětské, gynekologicko-porodnické a neurologické oddělení je umístěna v uzavřené části areálu Nemocnice Pelhřimov ve strmém svahu. Díky propojení novostavby s klíčovými provozy nemocnice pomocí tří nadzemních spojovacích krčků došlo ke zvýšení efektivity fungování nemocnice jako celku díky snazší dostupnosti centrálních operačních sálů a rychlejšímu řešení akutních stavů vyžadujících mezioborovou spolupráci dále zefektivnění zásobování napojením na pavilon gastro provozu.

Projekt nového pavilonu počítal s umístěním urologické a neurologické ambulance včetně hlavního vstupu v prvním nadzemním patře, ve vyšších patrech nachází zázemí dětské oddělení včetně lůžkového oddělení pro větší děti, kojence i batolata, porodnice, neurologická lůžková jednotka. V posledních patrech je umístěna ambulance gynekologie včetně jejího lůžkového oddělení a oddělení šestinedělí. V nejnižším jediném podzemním patře jsou parkovací stání a manipulační prostor pro transportní sanitky. Budova je realizována v pasivním standardu.

Tvar objektu byl navržen v minimalistické formě kvádru na sloupové podnoži, která je z části skryta zapuštěním do strmého svahu. Tím vzniká, při příchodu od hlavního vjezdu do areálu, dojem levitující hmoty, umocněn navíc vhodně zvolenou, plně prosklenou fasádou prvního, vstupního podlaží. Základní tvar kvádru je v místě zvlněného bočního svahu rozšířen na výšku tří podlaží čímž podporuje vnímání domu, který přirozeně vrůstá do přilehlého terénu.

Hmota je doplněna o prosklené mosty propojující nový pavilon se sousedními objekty. Při hledání motivu výtvarného ztvárnění objektu se autoři inspirovali skalnatým svahem, z něhož vyrůstá nový pavilon a promítli ho do abstraktních motivů lomených čar propsaných do fasádního obkladu s dvojí hrubostí povrchu. Výraz fasády se tak pod dopadem slunečních paprsků proměňuje, jak z různých úhlů pohledu, tak také dle denní doby. Shodného motivu, avšak použitím živých barev, bylo užito při návrhu architektonicko-výtvarného řešení interiéru stavby.

Zdroj: Krajský úřad Kraje Vysočina